70 jaar Bevrijding

woensdag 26 maart 2014 09:11

In het kader van 70 jaar bevrijding worden er unieke docufilms getoond over de kerkrazzia's en deportaties.

Ook is een unieke kaart 'De Peel bevrijd in 1944' verkrijgbaar in het museum met veel info over de bevrijdging van de Peelregio van Nederweert tot Overloon met alle herinneringen en sporen van WOII, ondermeer de luisterplekken van de Liberation Route.

In de filmkamer van het Streekmuseum in Helden worden in het kader van 70 jaar bevrijding doorlopend unieke films vertoond over de Deportatie en Bevrijding in het gebied van Peel en Maas en Noord-Limburg. In het jaar 2014 is het 70 jaar geleden dat de razzia's , deportaties en bevrijding in Noord Limburg plaatsvonden. Er bestaat dit jaar ook gelegenheid om op het documentatiecentrum van het Streekmuseum  op afspraak documenten , foto's , brieven, dagboeken , verhalen e.d. in te leveren, in te  scannen of te laten copieëren voor het archief.

In de filmkamer zijn de volgende films te zien:
a. Een proloog "Deportatie en bevrijding " ( duur 10 min. ) van Peter Crins , met een schets van de oorlogssituatie van D-Day juni 1944 in Normandié tot de bevrijding in Noord en Midden Limburg en de terugkeer van de gedeporteerden.
b. Verhalen van gedeporteerden ( 45 min) in een viertal TV reportages van diverse omroepen.
Gedeporteerden uit Noord- Limburg  vertellen hun verhaal bij diverse gelegenheden nl. :
  • de uitgave van het boek "Sporen die bleven" in nov. 1996;
  • het bezoek van gedeporteerden aan Viersen in mei 1999;
  • bij de 60-jarige herdenking van de Kerkrazzia in oktober 2004 met plaatsing van plaquettes;
  • bezoek aan Wuppertal op bevrijdingsdag 16 april 2007 met presentatie van het boek"Gestolen jeugd".
c. Documentaire Gedeporteerd naar Wuppertal ( 25. min ) van Ulf Arlinghaus.  De oorlogssituatie in Wuppertal van januari tot juni 1945 , het verhaal van een 14-jarige jongen uit Beringe die bij de razzia van 17 november 1944 wordt opgepakt en  dwangarbeid moest verrichten in Wuppertal,  de gevolgen van de oorlog en het verwerken van oorlogservaringen.

d.  Documentaire Verzetsrazzia 17 mei 1944   ( 30 min. )
met een TV  reportage over het proces Boere in Aken en het verraad in Helden  januari 2010;
over het boek 'Het zakdoekje van Grada van Horen';
ooggetuigenverhalen over het verzet en de uitgave van een editie over de verzetsrazzia bij de 70-jarige herdenking in het streekmuseum in Helden.

e. Documentaire 'de laatste reis' (25 min.).
een reportage van Kruistpunt TV over een reis van naaste familie van gedeporteerden in september 2014 naar Salzgitter en Hildesheim 70 jaar na de Kerkrazzia. Ook 2 gedeporteerden vertellen hun verhaal over dwangarbeid in Salzgitter en Wuppertal.