Ga direct naar:

9 november lezing Eric Lemmens over 30 jaar Limburgs lidmaatschap van de Duitse Bond (periode 1848-1867)

donderdag 09 november 2017 10:44

De lezing gegeven door de heer Eric Lemmens start om 20.00 uur (inloop met koffie vanaf 19.30 uur). Titel van de lezing luidt: ‘Heden zijn wij niets anders meer dan Nederlanders…’ Limburg, Nederland en de Duitse Bond.

Op 11 mei jl. was het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen een einde maakte aan het Limburgse lidmaatschap van de Duitse Bond. Zo’n dertig jaar lang was het grootste deel van de provincie onderdeel geweest van twee staatkundige verbanden: van het Koninkrijk der Nederlanden en van de Duitse Bond. Vanaf 11 mei 1867 was Limburg voortaan, zoals gouverneur Theo Bovens het uitdrukte, ‘uniek van Nederland en uniek in Nederland’.

De lezing gaat in op de relatie van Limburg met de Duitse Bond: wat hield die relatie in en hoe stonden de Limburgers er tegenover? En hoe zat het met die bijzondere positie van Maastricht en Venlo? Waren de Limburgers in 1867 eigenlijk blij met het verbreken van de band met de Duitse Bond en met hun toen voortaan eenduidige Nederlandse nationaliteit? Bijzondere aandacht besteedt de lezing aan de spannende jaren 1848-1849 toen het streven naar Duitse eenwording ook Limburg meetrok in de internationale ontwikkelingen. In Limburg wapperden Duitse vlaggen en een revolutionair lied deed de ronde...

Dr. Eric Lemmens (Ysselsteyn-Venray 1970) studeerde politicologie in Nijmegen en promoveerde in 2004 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘Aan Vorst en Vaderland gehecht, doch tevreden zijn zij niet. Limburgse Kamerleden in Den Haag 1839-1918’. Momenteel is hij werkzaam op het kabinet van de commissaris van de Koning (gouverneur) in de provincie Limburg. Daar houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met de grensoverschrijdende samenwerking. Verder was hij betrokken bij de viering van 150 jaar provincie Limburg.

« Terug

Snelkoppelingen