Lezing verzetsman Pierre Jacobs op 6 mei

woensdag 25 april 2018 20:06

Bij de dodenherdenking wordt dit jaar bij oorlogsmonument Everlo in Panningen aandacht besteed aan het thema verzet met het verhaal over een verzetsman uit Beringe die in Frankrijk is begraven.  Als vervolg daarop  wordt  op zondagmiddag  6 mei in het Streekmuseum  om 14.00  uur in Kerkeböske met een lezing en presentatie aandacht besteed aan verzetsman Pierre Jacobs en een onderduiker die door hem is geholpen. Verder worden er die dag films met verhalen van ooggetuigen over de verzetsrazzia 17 mei 1944 vertoond in het museum.

Tijdens de lezing vertelt de jeugdige Lucas Colbers het verhaal dat hij bij de dodenherdenking op 4 mei heeft voorgelezen over Pierre Jacobs. Daarna  geeft Piet Gommans een verdere toelichting over de persoon en  verzetsrol van Jacobs.  Bij zijn onderzoek  ontdekte Gommans de naam van  Guus Captijn die met hulp van Jacobs op de Vosberg  was ondergedoken . Een bijzonder verhaal.

Na de pauze worden films en reportages vertoond met een  toelichting door Dré Hanssen over het verzet en de verzetsrazzia van 17 mei 1944 . Aan de orde komen het verraad en het proces  Boere in Aken in 2010,  de bevrijding, verhalen van ooggetuigen en de herdenking van de verzetsrazzia na 70 jaar in mei 2014.

Voor en na de presentatie is er gelegenheid het museum te bezoeken met de deportatiekamer, de filmkamer en panelen over de deportaties, het verzet en de bevrijding in 1944.