Ga direct naar:

Overhandiging 1e exemplaar canondeel ‘de Spaanse Tijd in Peel en Maas’ aan wethouder Raf Janssen

dinsdag 03 oktober 2017 09:29

Op 18 oktober heeft voorzitter Piet Schinck namens het museum het eerste exemplaar van het boekwerkje ‘de Spaanse Tijd 1555-1713’ in Peel en Maas overhandigd aan wethouder Raf Janssen.

Klik hier voor filmpje over dit onderwerp.

Tijdens de 80-jarige opstand maakten delen van het huidige Nederland zich los van Spanje, het Land van Peel en Maas echter niet. Tot 1713 bleef dit deel onder de heerschappij van de Spaanse koning. De inwoners hadden in deze tijd veel te lijden onder dit ‘soldaten-geweld’. Zij beschermden zich tegen plunderende soldaten door schansen op te richten. In het museum is aan dit onderwerp thans ook een tijdelijke expositie gewijd. 

        

Dit onderdeel van de canon maakt onderdeel uit van de geschiedeniscanon van Peel en Maas welke door het streekmuseum in samenwerking met partners op dit moment voor het nageslacht vastgelegd wordt op schrift. In 2014 verscheen reeds in deze reeks ‘Peel en Maas, Neer en de Middeleeuwen’. Verder verschijnt dit jaar nog ‘’t Land van Peel en Maas in de Pruisische tijd 1713-1794’. Voor 2018 staat Peel en Maas in de Franse tijd en de ontwikkeling van de industrie rond 1960 gepland. 

Het boekwerkje is bedoeld voor het onderwijs en geïnteresseerden in Peel en Maas. 
Download hier de pdf versie.

« Terug

Snelkoppelingen