Nieuwsbericht

Museumjuwelier

IMG_9684

24 mei 2023

Opening workshoptafel ‘de Museum Juwelier’ bij Museum Peel en Maas

Van mei tot en met september is Museum Peel en Maas weer vijf dagen per week geopend. Voor bezoekers is er sinds vandaag dan ook een speciale activiteit: je kunt sieraden 'kopen' van herbestemd erfgoed én iedere woensdagmiddag aan onze creatieve workshoptafel bij de ingang zelf aan de slag om afgeschreven erfgoed uit elkaar te halen en er kunstwerkjes van maken (op eigen risico)! Zo blijft de voorraad up-to-date.

Kinderen van KC Natuurtalent hebben afgelopen maanden een typemachine van zo’n zestig jaar oud uit elkaar gehaald en van de losse onderdelen ringen, oorbellen en kettingen gemaakt en die reeds ‘verkocht’ bij de PLUS in Helden. Vanaf nu staat de winkel vast in het museum. De sieraden zijn niet te koop voor geld, maar voor ‘argumenten’: voor ieder sieraad moet je een aantal argumenten geven waarom je het graag wilt hebben. Kost een ring 6 argumenten? Dan moet je 6 redenen geven waarom je de ring wilt hebben. Zo kan iedereen een sieraad kopen.

Het erfgoed werd gedoneerd door Museum Peel en Maas in samenwerking met de Heemkundevereniging Helden. Veel musea in Nederland beschikken over een grote collectie (afgeschreven) gebruiksvoorwerpen. Op deze manier geven wij graag nieuwe bestemming aan erfgoed. En hoe kan dat beter dan door de nieuwe generaties.

De Museum Juwelier is een project van Pavel van Houten in samenwerking met het museum en KC Natuurtalent (groep 5/6) en maakte onderdeel uit van de Open Call Cultuureducatie Peel & Maas. Vanaf mei is de winkel permanent in het museum te bezoeken, en kunnen kinderen (en volwassenen) ook zelf erfgoed uit elkaar halen en hier sieraden van maken.